در چه مشاغلی کارکنان مبتلا به واریس  می شوند؟
بر خلاف نظر بسياري كه مي پندارند واريس پا ها در اثر ايستادن طولاني " ايجاد " مي شوند ، اين بيماري ناشي از اختلال دريچه هاي وريدهاي اندام هاي تحتاني است و ايجاد آن در اثر شغل منتفي است.واريس هاي اندام ها در اثر ايستادن طولاني پر از خون مي شوند و بنابراين علائم آنها ظاهر ميشود.
نكته جالب اينجا است كه مشاغل نشسته نيز باعث پر شدن وريدهاي واريسي ميشوند زيرا در اين مشاغل نيز پاها بيحركت هستند و بنابراين بهترين مشاغل براي بيماران واريسي ، مشاغل متناوب ايستاده و نشسته و مشاغلي كه فرد در آنها راه برود و تحرك داشته باشد هستند.
ذكر يك نكته ضروري است كه در صورتي كه واريس اندام تحتاني همراه با اختلال دريچه هاي وريدهاي "عمقي" باشند ، ايستادن طولاني و باقي ماندن خون در اين وريدها ممكن است باعث ترومبوفلبيت عروق عمقي شود. به همين دليل در معاينات دوره اي مبتلايان به واريس حتما بايد سونوگرافي داپلر انجام شود و در صورت وجود اختلال وريد هاي عمقي، محدوديت شغلي مورد نياز صادر شود.

آیا آزبست همان پشم شیشه است؟ در مورد اثرات آن بر سلامتی توضیح دهید.
آزبست نوعی ماده ی معدنی است که به فارسی به آن "پنبه کوهی" می گویند. آزبست ماده ای فیبری و با قابلیت ریسیده شدن است که امکان تهیه صفحات و پارچه از آن وجود دارد و با توجه به خاصیت عایق بودن در برابر گرما  و فساد ناپذیری از آن برای عایق کاری ، ساخت البسه ضد حرارت ، افزودنی به بتن و ... استفاده می شد.
آزبست یک سرطان زای شناخته شده قطعی است که انواع مختلف سرطان از قبیل سرطان ریه ، سرطان حنجره ، سرطان دستگاه گوارش ، مزوتلیوما(سرطان پرده جنب) و ... را ایجاد می کند. مصرف و استفاده از آزبست در بسیاری از کشور های جهان از جمله ایران ممنوع شده است. با اینحال بدلیل مصرف این ماده در گذشته در صنایع و ساختمان سازی ، هنوز هم کارگران با آزبست مواجهه پیدا می کنند.
نکته مهم این است که آزبست با پشم شیشه و پشم سنگ متفاوت است و نباید این دو ماده را با آن اشتباه گرفت.
بررسی دقیق ریه ها از نظر فیبروز و توده سرطانی در معاینات دوره ای کارگران در معرض آزبست ضروری است.

من اخیرا جراحی فتق انجام داده ام. آیا می توانم به سر کار خودم برگردم؟
فتق مغبني يا اينگواينال بيماري نسبتا شايعي است كه با درمان جراحي هرنيورافي بهبود مي يابد. بعد از طي دوران استراحت پزشكي، در بازگشت به كار بعد از اين جراحي بايد به نكات زير توجه كرد:
١- زخم محل جراحي به خوبي بهبود يافته باشد
٢-تا مدتي به منظور ترميم لايه هاي داخلي محل جراحي انجام برخي فعاليت ها كه سبب افزايش فشار داخل شكم ميشوند را بايد در محيط كار محدود كرد. طبعا بعد از طي اين مدت بازگشت به هر نوع كاري امكان پذير است
٣- تا زماني كه درد محل جراحي كاملا بهبود نيابد فرد بايد از رانندگي خودداري نمايد زيرا درد مانع واكتش سريع ( بخصوص در زمان ترمز ناگهاني) شده و احتمال تصادف را افزايش مي دهد
ضمنا بايد به اين نكته توجه كرد كه بدليل آسيب به اعصاب سطحي در محل جراحي ، اختلال حس و درد سطحي در محل جراحي ممكن است تا مدت ها باقي بماند ولي اين درد مانع انجام فعاليت هاي شغلي نيست.

من کارفرما هستم و اخیرا در محیط کارمان یکی از کارکنان مبتلا به سرطان ریه شده است. چگونه می توان بقیه کارکنان را از نظر ابتلا به این بیماری بررسی کرد؟
سرطان ریه جزو شایع ترین سرطان ها در انسان است و تشخیص زودرس آن اهمیت بسیار زیادی در  درمان موفقیت آمیز این بیماری ایفا می کند. در گذشته برای تشخیص زودرس این بیماری در معاینات دوره ای از روش رادیوگرافی قفسه سینه استفاده می شد. مطالعات نشان داده است که گرچه به کمک رادیوگرافی قفسه سینه سرطان زودتر کشف می شود ولی طول عمر کلی بیمار افزوده نمی گردد زیرا رادیوگرافی در مرحله ای سرطان را تشخیص می دهد که انجام اقدامات درمانی بر طول عمر بیمار نمی افزایند. به همین دلیل انجام رادیوگرافی ریه برای تشخیص زودرس سرطان ریه منسوخ گردیده است.
از بین تست های تشخیصی در دسترس ، انجام CT SCAN اسپیرال یا HR بیماری را زودتر تشخیص می دهند و اقدامات درمانی ممکن است در این مرحله بر طول عمر کلی بیمار بیفزایند، اما به دلیل قیمت بالای این تست انجام آن بعنوان غربالگری در جمعیت عادی توصیه نشده است.البته در مواردی که فرد با سرطان زای  شناخته شده در تماس باشد ممکن است انجام این تست از نظر اقتصادی نیز توجیه داشته باشد.

من مادر شیرده هستم و شغل من کمک دندانپزشک است و با جیوه مواجهه دارم. آیا ممکن است خطری برای فرزند شیرخوارم به وجود بیاید؟
بانوان در دوران بارداری و شیردهی در محیط کار با آۀاینده ها در تماس هستند و از این رو مراقبت های سلامت برای مادران باردار و شیرده از نظر حفظ سلامت جنین و کودک اهمیت بسیار زیادی دارد.یکی از موادی که وجود آن در شیر مادر مورد توجه قرار گرفته است جیوه است. مواجهه با جیوه در محیط های کاری نظیر مطب های دندانپزشکی ، آزمایشگاهها ، برخی صنایع و نیز در اثر مصرف مواد غذایی دریایی ممکن است اتفاق بیفتد.
مطالعات نشان داده اند که تاثیر جیوه بر کودک شیرخوار به نوع ترکیب جیوه بستگی دارد، برای مثال ترکیبات معدنی جیوه براحتی در شیر ترشح می شوند ولی جذب آنها توسط کودک شیرخوار از راه گوارش کمتر است ، در حالیکه ترکیبات آلی جیوه (نظیر متیل مرکوری) با وجود ترشح کمتر در شیر ، جذب آسانتر و بیشتری در شیر مادر دارند.بهترین توصیه برای مادران شیرده این است که در صورت مواجهه با جیوه در محیط کار با پزشک طب کار خود مشورت کنند تا در صورت لزوم بررسی های تکمیلی در این مورد صورت گیرد.با اینحال در اکثریت موارد ، مزایای شیر مادر بر خطرات احتمالی ناشی از وجود جیوه  در آن برتری قابل ملاحظه ای دارد.

لطفا در مورد آسم شغلی توضیح دهید.
آسم بیماری نسبتا شایعی در جامعه است. حدود 15% از موارد آسم ، آسم شغلی است که یا در اثر کار ایجاد شده اند و یا از قبل کارگر مبتلا به آن بوده ولی در اثر کار تشدید شده اند. آسم شغلی یکی از مهمترین بیماری های ناشی از کار است ، هم از جهت خطرات و عوارض آن و هم از جهت امکان پیشگیری از بروز و کنترل مناسب بیماری با اقدام در محیط کار .
برای تشخیص آسم شغلی ابتدا باید وجود آسم اثبات شود که معمولا این کار با  معاینه بالینی و انجام اسپیرومتری قبل و بعد برونکودیلاتور تشخیص آسم مسجل می شود. در مرحله ی بعدی باید ارتباط بیماری آسم در کارگر با محیط کار وی اثبات گردد، هر چند روش های متعددی برای این کار وجود دارد اما بهترین روش که هم در دسترس است و هم دقت نسبتا مناسبی برای این کار انجام تست متاکولین حین مواجهه بو بعد از قطع مواجهه و مقایسه نتایج این دو تست با هم است.نکته ی مهم اینجا است که تا قبل از این بررسی نباید محیط کار فرد را تغییر داد و چنانچه محیط کار فرد قبل از بررسی تغییر کرده باشد تقریبا امکان بررسی ارتباط آسم با شغل وجود ندارد و این موضوع ممکن است به ضرر کارگر یا کارفرما تمام شود.

بنزن چیست و چه تاثیری بر سلامتی می گذارد؟
بنزن یک ترکیب آلی حلقوی آروماتیک است که کاربرد های بسیار متنوعی در صنعت دارد. مواجهه با بنزن در صنایع  نفت و پتروشیمی ، آزمایشگاه ها ،صنایع پلاستیک ، صنایعی که به نوعی با حلال ها سر و کار دارند و .... دیده می شود. سوخت اتومبیل (بنزین )نیز دارای آلودگی بنزن است که البته میزان بنزن موجود در سوخت اتومبیل در گذشته که بنزین توسط پتروشیمی ها تولید میشده بیشتر بوده و اکنون خوشبختانه کمتر است.بنزن در دود سیگار نیز وجود دارد.
اثبات شده که مواجهه با بنزن می تواند باعث ایجاد لوکمی (سرطان خون) بشود.بنابراین در معاینات دوره ای کارگرانی که در مواجهه با بنزن قراردارند باید دقت ویژه ای به فرمول شمارش خون معطوف داشت و کوچکترین تغییرات در شمارش سلول های خونی این کارگران باید جدی گرفته شود.بنزن دارای اثرات دیگری نیز بر انسان هست.

آیا افراد مبتلا به صرع می توانند به کار اشتغال داشته باشند؟
صرع بیماری نسبتا شایعی است و دارای انواع مختلفی از نظر بالینی می باشد. آنچه صرع را از نظر سلامت شغلی حائز اهمیت می سازد بروز حملات کاهش سطح هوشیاری است که ممکن است با تشنج نیز همراه باشد. این موضوع در مشاغلی که کاهش سطح هوشیاری باعث آسیب به فرد شود و یا خطراتی برای همکاران یا سایر افراد داشته باشد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.نمونه ی این مشاغل  عبارتند از : کار در ارتفاع ، رانندگی و خلبانی ، کار با ماشین آلات برنده و تیز و ....
بیماران مبتلا به صرع در محیط کار باید تحت بررسی های دقیق قرار بگیرند و احتمال بروز کاهش سطح هوشیاری در آنها محاسبه شود. بسته به نوع و اهمیت شغل ، احتمال بروز کاهش سطح هوشیاری کمتر از 2% تا 0.5 % در سال برای ادامه کار قابل قبول است. در سایر موارد این افراد با محدودیت شغلی امکان کار دارند.
نکته ی دیگر این است که کار در شیفت شب ممکن است با مکانیسم محرومیت از خواب سبب بروز حمله صرع یا مقاوم شدن آن به درمان شودلذا اشتغال این افراد در شیفت شب نیز ممنوع است.

اسپیرومتری چیست؟
اسپیرومتری که آن را به عنوان تست تنفسی نیز می شناسند یکی از مهمترین روش های بررسی عملکرد دستگاه تنفس است.آنچه در مورد اسپیرومتری اهمیت دارد این است که دقت این تست بسیار وابسته به همکاری بیمار است و چنانچه نحوه ی انجام تست صحیح نباشد نتایج تست قابل تفسیر نیست.
برای انجام یک مانور صحیح در اسپیرومتری (مانورFVC) ، بیمار باید ابتدا ریه های خود را به آرامی و کاملا پر از هوا کند ، سپس بدون مکث تمام هوای موجود در ریه را با حداکثر قدرت و سرعت ممکن خالی نماید. خالی کردن هوای ریه ها و بازدم باید ادامه داشته باشد تا جایی که در دو ثانیه متوالی حجم هوای خارج شده کمتر از 50 میلی لیتر در ثانیه باشد.(اپراتور تست به کمک دستگاه زمان پایان بازدم را به بیمار اعلام می کند) سپس بیمار یک بار دیگر با یک دم عمیق ریه ها را کامل پر میکند.در یک تست اسپیرومتری حداقل باید سه بار این مانور انجام شود به گونه ای که دو مانور دارای مقادیر نزدیک به هم (با کمتر از 5% اختلاف) باشند.
اسپیرومتری حتما باید توسط متخصص مجاز تفسیر شود و تفسیر ارائه شده توسط دستگاه قابل اعتماد نیست. متخصصین مجاز برای تفسیر اسپیرومتری عبارتند از : فوق تخصص ریه ، فوق تخصص آلرژی، فوق تخصص جراحی توراکس ، متخصص داخلی و متخصص طب کار.

شرایط بازگشت به کار بیماران مبتلا به کولیت اولسروز چیست؟
کولیت اولسروز یک بیماری مزمن دستگاه گوارشی است که معمولا با علائمی نظیر درد شکم ، اسهال خونی ، خستگی و گاه تب بروز می نماید.این بیماری دارای دوره های متناوب عود و فروکش بوده و بیماران  در دوره های عود علائم معمولا نیاز به بستری شدن دارند و امکان حضور در محیط کار را ندارند ولی در دوره ی فروکش معمولا می توانند به کار عادی باز گردند.
نکاتی که در بازگشت به کار این بیماران باید در نظر گرفته شود عبارتند از :
1- کاهش استرس های محیط کار ( استرس می تواند باعث عود علائم شود)
2- خودداری از کار در شیفت شب تا حد امکان
3-توانایی انجام فعالیت های فیزیکی با توجه به امکان بروز خستگی ، کم خونی و مشکلات تغذیه ای  باید ارزیابی شود
4-در مواردی که علائم اسهال و نیاز مکرر به دفع  وجود دارد کارگران باید دسترسی راحت و امکان استفاده  از سرویس بهداشتی را دارا باشند.