محدودیت شغلی چیست؟
بر اساس قانون کار ، در مواردی که شاغل مبتلا به بیماری ناشی از کار و یا در معرض ابتلا به آن باشد ، کارفرما مکلف است شرایط کاری و وظایف شغلی وی را متناسب با وضعیت پزشکی وی تعیین کند. محدودیت شغلی عبارت است از شرایط کاری و مواجههاتی که فرد بنا به بیماری نباید با آنها مواجهه داشته باشد.


تست های مهم سنجش بینایی در محیط کار کدامند؟
اهمیت بینایی بعنوان مهمترین روش دریافت اطلاعات در بشر بر کسی پوشیده نیست. بررسی بینایی تنها منحصر به تعیین حدت بینایی  دور (در حالت طبیعی = 10/10) نیست بلکه تعیین دید دو چشمی ،دید رنگ ، دید عمق ، میدان بینایی ، دید با pinhole و دید نزدیک نیز جزیی از بررسی بینایی در محیط کار است.
تعیین شماره ی عینک که به اشتباه در بسیاری از معاینات در مرحله ی اول بررسی بینایی در معاینات شغلی انجام می شود تنها در مواردی که اختلال  دید قابل اصلاح با عینک وجود داشته باشد برای اصلاح دید موثر است و انجام آن بعنوان خط اول بررسی بینایی در محیط کار توصیه نمی شود.

من اخیرا سکته قلبی داشته ام. آیا می توانم بدون خطر به کار خود برگردم؟
بیماری های قلبی عروقی و در راس آنها انفارکتوس میوکارد(سکته قلبی) شایعترین علت مرگ و میر در کشور ما هستند و با توجه به کاهش سن بروز آنها در سالهای اخیر ، مسئله ی چگونگی بازگشت افراد مبتلا به انفارکتوس میوکارد به کار حائز اهمیت است.
نکاتی که در بازگشت به کار این بیماران حائز اهمیت است عبارتند از بهبودی کامل بیماری ، خودداری از بازگشت به کارهایی که سبب بروز علائم درد قلبی در بیماران شود ، وجود تست ورزش منفی برای بازگشت به کارهای حساس یا کارهای مستلزم فعالیت فیزیکی و نیز افزایش تدریجی میزان فعالیت فیزیکی در کار بعد از بازگشت به کار.از این رو بررسی دقیق این بیماران هنگام بازگشت به کار و بررسی مدارک پزشکی آنها از اهمیت خاصی برخوردار است.

بهترین روش برای ارزیابی سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات بیماری ویژه آقایان در میانسالی و کهولت است. به دلیل سرعت رشد پایین این سرطان ، چنانچه  بیماری را بتوان قبل از بروز علائم بالینی در فرد تشخیص داد امکان بهبودی کامل بیمار و طول عمر طبیعی وجود دارد. به همین دلیل تشخیص زودرس این بیماری مورد توجه تمامی سیستم های ارزیابی سلامت عمومی در جهان است.
بهترین روش برای تشخیص زودرس سرطان پروستات عبارت است از انجام آزمایش PSA . انجام این آزمایش د رمنابع مختلف از سن 50 یا 45 سالگی به بالا توصیه می شود.البته افزایش میزان PSA الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نیست و افراد دارای مقادیر افزایش یافته ی PSA باید از نظر وجود سرطان پروستات تحت بررسی های بیشتری قرار بگیرند.


انجام نوبت کاری چه اثری بر سلامتی می گذارد؟

تاثیر کار در شیفت های غیر صبح (نظیر شیفت شب ، چرخشی ، 24 ساعت-48 ساعت و ...) بر سلامت کارکنان  قابل توجه بوده و باید در معاینات کارکنان شیفت کار توجه ویژه ای به تاثیرات شیفت کاری بر سلامت معطوف شود. مهمترین تاثیرات شیفت کاری بر سلامت عبارتند از:
خستگی در طول روز و اختلال خواب ،اضطراب و افسردگی ،اختلالات گوارشی ،اختلالات قلب عروقی ،اختلالات سیکل قاعدگی در بانوان ، افزایش در میزان چربی خون ،به هم خوردن تنظیم قند خون در افراد دیابتیک ،بروز مشکلاتی در جنین مادران باردار  نظیر کاهش وزن موقع تولد و .....


زدن چه واکسن هایی در محیط کار ضروری است؟
انجام واكسيناسيون در محيط كار بطور روتين توصيه نمي شود بلكه بايد بر اساس مواجهات و خطرات محيط كار ، كاركنان در معرض خطرات شناسايي و واكسيناسيون براي آنها به صورت انتخابي انجام شود. براي مثال واكسيناسيون كليه كارگران يك كارخانه بر عليه انفلوانزا توصيه نمي شود ولي پرسنل درمانگاه ها ممكن است نياز به اين واكسيناسيون داشته باشند. موارد ديگري نظير واكسيناسيون هپاتيت ب براي كاركنان مراكز بهداشتي درماني ( به خصوص آن دسته كه با خون يا مايعات بدن مواجهه مستقيم دارند) يا واكسيناسيون كارگران در معرض بريدگي و جراحت بر عليه كزاز را نيز مي توان در اين دسته ذكر كرد.
گروه ديگري از كاركنان كه انجام واكسيناسيون براي آنها توجيه علمي دارد عبارتند از افراد داراي بيماري زمينه اي كه مستعد عفونت هستند.


آیا خوردن شیر در محیط کار آلوده به مواد شیمیایی از بروز مسمومیت جلوگیری می کند؟

بسیاری تصور می کنند که اگر با مواد آلاینده و سموم مواجهه دارند (نظیر مواجهه با سرب ، هوای آلوده و ...)  با مصرف شیر می توانند مانع جذب یا اثر سموم بر بدن شوند.در حالیکه این یک تصور اشتباه است و مصرف شیر در این موارد هیچ تاثیری بر جذب یا سمیت مواد بر بدن ندارد. حتی مشاهده شده که اگر شیر در محیط کارگاه و در ظروف آلوده به سموم مصرف شود ممکن است مصرف آن جذب سموم را افزایش بدهد.
با اینحال شیر یک ماده ی غذایی بسیار مغذی و مفید است و مصرف آن از نظر سلامتی توصیه می شود. بنا براین چنانچه کارفرمایان یا کارگران تمایل دارند مصرف شیر در واحد های کاری را در برنامه های سلامت خود بگنجانند باید به نکات زیر توجه کنند:
1- مصرف شیر به هیچ عنوان جایگزین یا مکمل سایر روش های پیشگیری و درمان مسمومیت ها نیست.
2- شیر را در محیطی خارج از محیط اصلی عملیات کاری کارگاه و در ظروف تمیز و عاری از آلودگی سموم مصرف کنند.
3-قبل از مصرف شیر دستها و صورت را بشویند(جلوگیری از ورود غبار آلوده به سموم همراه شیر به بدن)
4- شیر پاستوریزه و دارای تاریخ مصرف معتبر را استفاده کنند.


بعد از جراحی منیسک زانو با رعایت چه شرایطی می توان به محیط کار بازگشت؟

آسیب های منیسک شایع ترین آسیب های زانو هستند . در صنایع بروز این آسیب ها بدنبال حوادث و یا حتی فعالیت های مکرر نامناسب برای زانو دیده می شود. در بسیاری از موارد آسیب های منیسک منجر به عمل جراحی می شود بنابراین معاینات بازگشت به کار بعد از جراحی های منیسک اهمیت بسیار زیادی در کمک به روند بهبودی بیمار و بازگشت به کار سالم دارا هستند.
در بازگشت به کار بعد از جراحی های منیسک توجه به نکات زیر ضروری است:
1- رعایت مدت زمان منطقی خودداری از تحمل وزن توسط زانوی عمل شده (استفاده از عصا یا بریس). این مدت زمان بسته به نوع عمل که آرتروسکوپی یا عمل باز باشد متفاوت است.
2-بازگشت به کار با محدودیت شغلی . شرح محدودیت های شغلی با توجه به نوع عمل و شدت آسیب اولیه متفاوت است  و مدذت این محدودیت ها هم بین 3 تا شش ماه می تواند متفاوت در نظر گرفته شود. البته در برخی موارد آسیب شدید توام با برداشتن کامل منیسک ها و وجود عوارض همزمان در رباط های زانو ممکن است بیمار محدودیت شغلی دائم دریافت کند.
3-ادامه درمان های طبی و فیزیوتراپی در مدت محدودیت شغلی برای بازتوانی کامل زانو


لطفا در مورد کمبود ویتامینD و عوارض آن توضیح دهید.

ویتامین D یکی از ویتامین های محلول در چربی است که بدن انسان به آن نیاز دارد.این ویتامین با قرار گرفتن بدن انسان در برابر نور خورشید از پیش ماده ویتامین D ساخته می شود.کمبود ویتامینD در کشور ما شایع است .
عوارض کمبود ویتامین D در  عبارتند از : راشیتیسم ،افزایش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی ، اختلالات شناختی در سنین بالا، افزایش بروز برخی سرطان ها و ....همچنین مشخص شده که ویتامینD  نقش مهمی در پیشگیری از بیماری هایی نظیر دیابت ،افزایش فشار خون و ام اس دارد.
بهترین روش برای سنجش ویتامین D انجام آزمایش 25 OH Vit D است و در صورت کم بودن سطح خونی این ویتامین ، درمان در عرض 8 تا 10 هفته ضروری است.


موارد ضروری انجام ادیومتری در محیط کار چیست؟
صدا شايعترين آلاينده ي محيط هاي كاري است و بنابراين بررسي تاثير اين آلاينده بر شنوايي كارگران اهميت بسيار زيادي در معاينات سلامت شغلي دارد.
نكته ي مهم اينجا است كه اديومتري هاي انجام شده بايد حتما با اديومتري هاي پايه و سنوات قبل مقايسه شوند و روند آستانه شنوايي كارگران اطلاعات مفيدي براي تصميم گيري در خصوص وضعيت شنوايي كارگران در اختيار مي گذارد.
مسئله ي مهم ديگر اين است كه اديومتري تنها به دليل مواجهه با صوت انجام نميشود ، مواجهه با بعضي مواد شيميايي هم الگوي افت شنوايي مشابه افت شنوايي ناشي از صوت ايجاد مي كند.
در نهايت اديومتري در موارد ديگري نيز حائز اهميت است نظير بررسي توانايي شنوايي كافي براي محاوره در مشاغل اداري يا تعيين توانايي تشخيص شدت يا جهت صوت در برخي مشاغل نظير رانندگي و .....